Синята рокля

Синята рокля

Символизъм и мода

Цветовете имат свой собствен асоциативен код, предизвикват определени възприятия в ума и реакции в тялото ни. Някой би могъл дори да каже, че начинът, по който използваме определени цветове в облеклото си, е подобен на този, по който писателите използват поетическите похвати: за да изразят емоции, усещания и идеи, скрити в дълбинните пластове на подсъзнанието. В тази серия ще си поговорим за цветовата символика на дрехите, какво разкрива тя за нашата душевност и как да я използваме, за да заявим себе си.

Също както охотно следваме приятен обект, който се отдалечава от нас, по подобен начин обичаме да съзерцаваме синьото; не защото се приближава към нас, а защото ни тегли към себе си.

- Гьоте

Синята рокля

Синият цвят е приет за най-мистериозния, най-дълбок и нюансиран от всички цветове. Цвят, поместил в себе си небеса и бездна. Тази негова полярност е описана за първи път от Гьоте в забележителния му труд Теория на цветовете (1809). Немският писател наблюдава, че за разлика от нежния жълт цвят (Гьоте посочва тези два цвята като най-чистите измежду всички), синият е негативно натоварен заради вътрешното си противоречие между асоциациите за спокойствие и вълнение.

Тюркоаз, аквамарин, ултрамарин, кобалт, азурит, небесно синьо, кралско синьо – синият цвят е един от най-богатите на оттенъци и разцветки, което обяснява неговата нюансирана символика. Носенето на синьо може да символизира цяла палитра от емоции и възприятия: от изкушителна съблазън до религиозна чистота, от игривост до дълбока интроспекция, от усещане за романтика до състояние на меланхолия и тъга (от английското blue – тъжен, от където води името си музикалния стил блус).

Тук се спираме на четири от любимите си интерпретации в синьо, елегантно въплътени от модната ни дива Мила Белчева...
Пълния материал ще може да изтеглите скоро в първи брой на електронното ни издание.

Шумен, България

Предай нататък