Шумен пее

Шумен пее

Шуменци от цял свят пеят онлайн на празника си

С химна на Шумен, изпълнен онлайн, ще посрещнат празника си неговите жители. На 11 май 1813 година в града на първото театрално представление, на първото килийно училище за девойки, на първия български симфоничен оркестър се провежда и първото гражданско честване на светите братя Кирил и Методий. Това е празникът на Шумен, но когато целият свят е под карантина и всички са затворени вкъщи, единственият начин хората да бъдат заедно, е като се срещнат в интернет. И запеят там.

Идеята на Деница Узунова

Шумен пее

Така се ражда идеята на Деница Узунова – художествен ръководител и диригент на хор „Бодра песен“ в Шумен, чиито славеи са носители на десетки престижни международни и национални награди. Деница предлага всеки шуменец да научи думите и мелодията на химна „Оттука започва България“.

„Шумен - градът на първенците, люлка на възрожденската ни култура, градът на Панчо Владигеров, на първия български оркестър, на Добри Войников и първия ученически хор, първия български театър и още много първи... в образованието и културата на България. Нека възпеем родния си град, нека използваме творческите си способности и да запеем заедно химна на Шумен! Нека той прозвучи на 11 май и в него да пеят шуменци от цял свят. Каня всички, които обичат и могат да пеят, да се присъединят!“, написа във Фейсбук Деница Узунова, като създаде специално събитие за целта.

Тя обяснява как ще стане всичко това

Шумен пее

Първо: трябва да изтеглите записа на точно това изпълнение на химна от тук: линк към химна (през компютър, защото често телефоните не отварят или свалят успешно аудиофайлове).

Второ: разучете го добре, ако не го знаете. Ето и текст: линк към текста

Трето: Сложете си слушалки и си пуснете песента, изпейте я цялата и си направете портретен видеоклип на вашето изпълнение. В него ще звучи само вашият глас.

Последно: изпратете видеото си на имейл denica.uzunova@abv.bg (файлът ще е голям за обикновена поща, използвайте начини, за да го качите някъде и изпратите линк) или във Viber на телефон 0895 610 432.

Шуменци от цял свят с общ видеоклип

На 11 май шуменци от цял свят ще могат да се поздравят онлайн с общ видеоклип. Крайният срок за изпращане на видеото на всеки участник е 5 май. Нека целият свят види, че Шумен пее на празника си! Заедно!

Химнът на Шумен „Оттука започва България“ е по музика на Хачо Мисакян и текст на Антонин Горчев, в оригинал е в изпълнение на Асен Масларски.

Шумен, България

Предай нататък