Паметникът се превърна в сцена

Паметникът се превърна в сцена

Шуменци се насладиха на прекрасните изпълнения на трите дами, представящи образа на вечната жена

Спектакълът „Curiosas по време на Романтизма“ (Жените по време на Романтизма) гостува в Шумен. Той беше представен на открита сцена на паметника „Създатели на българската държава“ с участието на актрисата Йоана Буковска – Давидова, пианистката Надежда Цанова, примабалерината Веса Тонова и балетиста Росен Канев.

Те представиха образа на жената в епохата на Романтизма (1850-1920) чрез музика, поезия и танц, както и творчеството на едни от най-големите творци от на тази епоха. „Чрез изкуствата си се опитахме да покажем една своеобразна симбиоза между четирима от най-значимите композитори на Романтизма - Ф. Шопен, Ф.Лист, П. Й. Чайковски, Ф. Шуберт и стиховете на Емили Дикинсън, Анна Ахматова и Мара Белчева“, казва Надежда Цанова.

Според участничките, Романтизмът е символ на директното въздействие върху въображението, освободено от прекалено точния смисъл на думите и ограничаващите форми. „Издигайки в култ индивида се спираме върху жената като символ на чувственост и отваряме дискусия за нейното присъствие през епохите. Символ на вдъхновение на интимните откровения на твореца, жената е основен елемент за постигане на хармония и помирение с природата на човека.“, казаха те.

Шуменци се насладиха на прекрасните изпълнения на трите дами, преплитащи изкуствата си, за да представят образа на вечната жена, преминала през вековете.

Галерия

Паметникът се превърна в сцена-1Паметникът се превърна в сцена-2Паметникът се превърна в сцена-3Паметникът се превърна в сцена-4Паметникът се превърна в сцена-5Паметникът се превърна в сцена-6Паметникът се превърна в сцена-7Паметникът се превърна в сцена-8Паметникът се превърна в сцена-9Паметникът се превърна в сцена-10Паметникът се превърна в сцена-11Паметникът се превърна в сцена-12Паметникът се превърна в сцена-13Паметникът се превърна в сцена-14Паметникът се превърна в сцена-15Паметникът се превърна в сцена-16Паметникът се превърна в сцена-17Паметникът се превърна в сцена-18Паметникът се превърна в сцена-19Паметникът се превърна в сцена-20Паметникът се превърна в сцена-21Паметникът се превърна в сцена-22
Шумен, България

Предай нататък