Николай Илчевски

Николай Илчевски

Ловец на истории под Мадарския конник

„Обиколих много земя българска, влязох в много села и много домове ме приеха като свой с уюта си. С много очи си казахме здравей и с много ръце си махахме за довиждане. Някъде бях част от големи компании, а другаде сам гост.“

„Записки от селската кръчма“, Николай Илчевски

Хората на свещена Мадара посрещнаха българския писател Николай Илчевски, който нарича себе си Ловец на истории, за да чуят неговото слово и да му разкажат своята древна история. Под световно известния скален релеф – Мадарският конник, той представи книгите си „Записки от селската кръчма“ и „Репортажи от нищото“. С прекрасното си изпълнение на литературни откъси актрисата от Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен Стефани Лечева докосна десетки сърца. Най-вече сърцето на автора, който за първи път слушаше своите думи, изречени на глас.

„Истинският човек носи красотата вътре в себе си. Или трябва да го разчупиш със сила, или просто с рентгена на ума си да влезеш вътре и да видиш какво има там. Има хора, които режат ахатите и показват огромните кобалтови ивици – всички тези неща, които сме виждали в ювелирните магазини. Но каква по-голяма ценност е да намериш камък, който е необработен и да знаеш, че вътре има нишки, които биха били най-красивите на света. Загадката е по-хубава от това да разчупиш камъка“, каза Николай Илчевски и сравни тази тайна с любовта.

„И аз реших, че трябва да ходя из България и да намирам такива хора, които са истинското богатство на нашата земя. Ето ние стоим на такова свещено място, където са дошли малка група смели хора да основат държава. Оттук се е изляла цялата енергия българска. Дали са носили злато, или не, това няма значение. Хората са цялото злато, цялото богатство и енергия на тази земя“, отбеляза писателят и допълни, че за него е голяма чест да бъде в свещена Мадара.

Николай Илчевски

Със своето творчество Николай Илчевски призовава читателите да не забравят корена си. Защото болката на хиляди хора идва от забравата на корените, а близостта и общуването в селския живот носи оптимизъм.

По неговите думи, точно обикновените българи притежават необикновено съзнание и високи моралните ценности. Николай Илчевски е срещал хора, които живеят в нерадостно положение, но нито един от тях не е проклел света, а си носят болката и грижата им е какво ще стане със света утре, а не с тях самите.

След Мадара българският писател посети Двора на кирилицата, който се намира в първопрестолна Плиска. От това място той представи онлайн двете си книги. „От този храм на българската писменост и уникален паметник на културата и духа аз ще ви призова- Обичайте България, обичайте нашата писменост! Това, което ще ви представя, е само частица от съвременната българска култура, която зидаме, както лястовиците носят в човчиците си парченце по парченце кал и капчица по капчица вода и съграждат гнездата си. Така и аз искам всички български творци като тези трудолюбиви птици парченце по парченце култура да създадем новата духовност на български език и новата духовност на българската държава“, посочи Николай Илчевски.

Шумен, България

Предай нататък