Кристиан Желязков

Кристиан Желязков

„Винаги около мен е имало хора, които са добри музиканти и аз се подпирам на тях“

Кристиан Желязков е музикант и автор на текстове и музика. Пее и свири на китара в няколко важни за пънк и рок сцената на Шумен групи. Роден е през 1979 г. Завършил е СУ „Панайот Волов“ в Шумен. След това учи в специалност „Психология“ в Шуменския университет. Свързан е с няколко култови за Шумен банди, оставили следа в музикалната памет на 35 – 45-годишните ни съвременници. Музиката му търси диалога с пънк, рок, алтърнатив и уейв стиловете.

Бил си част от интересни групи за хората от моето поколение като „Глоба“, „Квартет Жорж“, „Пълен минус“. По какво си приличат, по какво се различават и кои от тях са активни?

Приличат си по това, че във всички групи свиря и аз. Иначе трите групи нямат нищо общо помежду си, всички са с различни концепции. При „Пълен минус“ съм написал по-голямата част от музиката, в „Квартет Жорж“ заслугата е основно на бай Васил, а в „Глоба“ музиката сме я писали заедно, само текстовете са мои. Нито една от групите не е активна, само с „Глоба“ се събираме от време на време

Сега предстои да издадем албума на „Пълен минус“, който записахме преди няколко години, доста се забавихме със смесването и мастеринга, но пък бърза работа нямаме, така че важното е че ще излезе.

С кои музиканти ти е било най-приятно да си партнираш и с кои най-трудно?

Кристиан Желязков

В „Квартет Жорж“ беше предизвикателство, защото бяхме много различни характери, но въпреки това се получи и стана добър албум. Всъщност трудно няма, има свирене и несвирене. Като се свири, се получават нещата, като не влагаш енергия, не се получава.

С кои групи сте правили концерти и на кои сцени и клубове ти е било най-интригуващо?

Най-запомнящият се концерт, който сме правили с „Глоба“, е в „Mixtape 5“ през 2016 година, след като се събрахме 2014 г. Тогава бяхме с Лок Маруху и с „Нещо цветно“. Не вярвахме, но успяхме да напълним „Mixtape 5“. Беше много яко, че 80 процента от публиката бяха шуменци. Имаше хора, които аз не бях виждал от 20 години и ги видях там. И те бяха дошли специално да ни гледат. Другият хубав концерт, който съм запомнил, беше през 2000 година с „Контрол“ пред Община Шумен. В Русе също направихме добър концерт със „Скролетикс“ и „Нормално“. Добрите концерти се получават, когато усетиш енергията, емоциите и удовлетворението на публиката.

Най-често си вокал в бандите, в които си бил, но често си и с китара на сцената. Къде се научи да свириш и пееш?

На уроци по китара съм ходил четири или пет пъти, колкото да ми покажат как се държи китарата. Всичко останало съм го научил сам. При пеенето по същия начин. Затова и не съм овладял правилната техника на дишане. Така и не се научих. И се уморявам, гласът ми пада. Но пък имам желание. Винаги около мен е имало хора, които са наистина добри музиканти и аз се подпирам на тях. Нужно е само да им подам идея, два акорда например, а те ги разработват, аранжименти правят и т.н.

Напоследък все по-често музикантите смесват стиловете. Какво носи това и какви типове музика те изкушават да ги включиш в парчетата, които правиш?

Кристиан Желязков

Ние със стилове никога не сме се съобразявали и понеже слушаме много различна музика, правим това, което ни се прави в момента. Просто се е получавало. В „Глоба“ дори не е било нужно да си говорим, разбираме се без думи и нещата се получават. Така става, когато се съберат правилните хора заедно, уцелени хора. Иначе няма рецепта. Имал съм късмета да попадна на хора, с които нещата се получават спонтанно. В „Глоба“ през годините са свирили десетина човека и това важи за всеки от тях. И сега да се съберем, в каквато и да е конфигурация, винаги се получава. Има химия, това е. Нас ни свързва не само музиката, заедно сме от тийнейджъри, карали сме се, разделяли сме се, в крайна сметка просто продължаваме оттам, откъдето сме спрели.

Най-често ти си автор на текстовете в групите, от които си бил част. Как се пишат текстове за пънк на български? Какво е добре да има в една песен и кое избягваш на всяка цена да включиш?

Моите текстове не са пънкарски, може да са били с някакъв оттенък на пънк през 90-те години, началото на „Глоба“, но не и след това. Те дори и смислово не са навързани. Търся думи, които да звучат добре заедно, без да имат определен смисъл. Иначе в текстовете си най-много избягвам думата „сега“. Много ме дразнят текстове, в които редовно се включва тази дума. Защото „сега“ е лесно да я римуваш и затова я използват често. И до ден днешен ми прави впечатление.

Кои съвременни български банди следиш и с какво са ти симпатични?

Кристиан Желязков

Само за „The Lefties“ се сещам в момента, които са уникално яка шуменска група. „The Lefties“ са много добри музиканти, има живец в тях, който малко ми напомня за „Глоба“ през 94 - 95 г., само че те са много по-добри от „Глоба“ по това време. Албумът им е много добре направен. Сега те са в Англия, дано там успят да пробият. Иначе, при повечето съвременни групи ми прави впечатление, че допускат много повторяемост в това, което правят и това, което вече е направено. Като че ли няма идеи, а просто взаимстват от наложилите се вече групи. Без значение от стила. Макар че честно казано, много не ги следя съвременните български групи.

Напоследък се спори трябва ли да има квоти за българска музика в медиите. Какво е твоето мнение?

Даже да има квоти, според мен радиата пак ще въртят едни и същи български изпълнители, така както и сега. И дори да има, пак никой няма да пуска независими банди и изпълнители. Те и сега въртят някакъв процент българска музика, но една и съща, на определени изпълнители. И това важи за всички радиа. Може би БНР е единственото радио, което пуска по-различни неща на български изпълнители. Неща, които няма как да чуеш по други радиа.

Къде могат да чуят твоя музика нашите читатели?

Кристиан Желязков

Текстове за песни от Кристиан Желязков: Argent Pub.

Концерт на група „Глоба“ : YouTube.

Канал на „Пълен минус“ : YouTube.

Фейсбук страницата на „Глоба“ : Facebook.

Фейсбук страницата на „Квартет Жорж“ : Facebook.

Шумен, България

Предай нататък