Анелия Карагьозян

Анелия Карагьозян

„Жените в спорта трябва да бъдат смели.“

Анелия Карагьозян е състезател по планинско колоездене и организатор на състезания в този спорт. Тя е победител в национални и международни форуми в различни дисциплини. Номинирана е за „Жена на годината“ през 2017 в класацията на списание „Грация“. Анелия Карагьозян е многократен национален шампион в категорията „Жени елит“ в Държавния личен и отборен шампионат по планинско колоездене. Живее в Шумен, работи като преподавател по английски език в шуменския филиал на Националния военен университет „Васил Левски“. Женена с едно дете.

Кога и как се запали по планинското колоездене и защо го предпочете пред шосейното?

Запалих се по колоезденето през далечната 2008 година. Има много причини, поради които предпочитам карането по пресечен терен пред това по шосе. Не обичам шума на колите, както и техните изгорели газове. Харесвам различната позиция на тялото при планинското колоездене. Теренът е много динамичен и постоянно се мени. Има адреналин по спусканията, както и техника. Освен това, шосейното колоездене е отборен спорт, а в Шумен невинаги мога да си намеря компания за каране. Планинското колоездене е индивидуален спорт и понякога обичам да се усамотявам в гората.

Ти си един от най-успешните български състезатели в планинското колоездене в последните години. Кои победи и призови класирания бяха най-важни за теб, в кои състезания?

Анелия Карагьозян

Всяка година между 2009 и 2017 участвах в много състезания, но най-голямо удовлетворение са ми носили националните шампионати, Обиколката на Витоша, както и състезанията в Румъния. Това са състезания, които изискват много подготовка или пък има голяма конкуренция на тях. За съжаление, нямах шанс да стъпя на по-мащабен формат като европейски шампионат или световен.

Какви качества трябва да притежава една жена, за да успее в спорт като колоезденето?

За който и да е спорт и за който и да е пол, основното качество, което се изисква, е упоритост. Без усилия и старание, няма как да се успее в спорта. За жените може би различното е, че трябва да бъдат малко по-смели и да не се страхуват, че ще си развалят прическата, маникюра или че ще се изкалят или изпотят.

Подкрепя ли те твоето семейство? Мъж, син и котка как се отнасят към спортната ти страст към велосипеда?

Семейството ми ме подкрепя и са идвали на много мои състезания да ме гледат или да ми помагат. Особено съпругът ми, който често е бил механик или ми е подавал вода и храна. Котката обича да души колелото или мен, след като съм ходила навън и внасям вкъщи различни интересни миризми, а предишната ми котка обичаше да ближе изпотеното ми след тренировка лице, явно обичаше сол.

Какъв режим на хранене спазваш, ограничаваш ли се в нещо? Преди и по време на състезание кои са най-предпочитаните храни и напитки и кои трябва да се избягват?

Анелия Карагьозян

Като цяло гледам да спазвам балансиран режим на хранене, не обичам да се ограничавам, но и гледам да не прекалявам с вредните храни. Преди и по време на състезания се поемат предимно въглехидрати. Белтъчини и мазнини се избягват, тъй като по-трудно и по-бавно се преработват. За предпочитане е нещо по-лесно за смилане, например меки банани или спортни гелове, които не трябва да се дъвчат.

Ти си и успешен организатор на спортни събития. Какво да очакваме с твое съучастие в следващите месеци и години?

Най-близкото събитие, в което ще участвам като помощник организатор, е поредното издание на шуменските маратони по планинско колоездене и бягане „Шуменско плато 2020“, което ще се проведе на 5 юли 2020 г. със старт и финал село Троица. За по-нататък не съм си правила планове, защото в последно време животът ми е доста динамичен и обстоятелствата постоянно се менят.

Какви велосипеди си карала през годините и на какъв байк разчиташ сега?

Анелия Карагьозян

Започнах в началото с начален клас велосипед Drag Hacker. Тъй като започнах много бързо да го амортизирам, се наложи бързо да го сменя и имах два поредни велосипеда с марката Ram. От 2014 г. карам един и същи велосипед, марка Radon. Засега ще остана с него, тъй като километрите и амортизацията намаляха и няма смисъл да инвестирам в скъп велосипед, а както знаем, велосипедите може да бъдат ужасно скъпи.

В международен план как се развива планинското колоездене - в Европа, САЩ и Азия? Коя спортна сцена е водеща?

Не мога да изтъкна даден континент в планинското колоездене, но като че ли най-много участници на световната сцена има от Европа и Северна Америка. Страни, които са известни със своята история и традиции в колоезденето, са Франция, Италия, Англия, Белгия, Холандия, САЩ, но също така и малки страни си пробиват път като Словения, Чехия, Швейцария.

Каква е рецептата за дълголетие в твоя спорт? Сигурно не е лесно да побеждаваш състезателки с 10, 15 и дори 20 години по-млади от теб?

Колоезденето е предимно спорт за издръжливост, по-възрастните хора имат повече издръжливост от младите. Така че в нашия спорт не е нетипично да се видят хора на над 30 или над 40 години. Те се състезават наравно с другите по-млади и често побеждават. Ще дам като пример Забине Шпиц (48 г.), Гюн-Рита Дале Флесьо (46 г.) или Ирина Калентиева (42 г.).

Има ли голяма разлика между колоезденето за удоволствие и състезанията?

Има огромна разлика между карането за удоволствие и състезателно каране на колело. Ще го сравня с това да изпържиш две яйца на очи вкъщи на тигана или да си мастър шеф в елитен ресторант за гурме. За първото не ти трябват особени приготовления - купуваш си две яйца и ги мяташ в тигана, докато за другото са нужни години опит, експерименти, непрекъснат и динамичен процес на работа, огромен екип, инвестиции в оборудване и малко талант. За удоволствие всеки може да си купи велосипед на ниска цена и да излезе на улицата да го кара без подготовка или специални приготовления.

Кои дисциплини са най-тежки?

Анелия Карагьозян

Не мога да отлича тежки дисциплини. Всеки един вид колоездене е тежък. Тур дьо Франс се счита за най-елитното събитие в света и съответно там е най-тежко, затова пък наградният фонд е най-голям.

Какво би пожелала на нашата млада медия?

Пожелавам ви да се развивате в посоката, в която желаете. Да имате интересни лица и събития, които да отразявате, както и верни почитатели и читатели.

Шумен, България

Предай нататък