Подобряват пространството около Мадарския конник

Подобряват пространството около Мадарския конник

Пространството около Мадарския конник ще бъде подобрено чувствително. Това ще стане с вече осигурено финансиране.

Пространството около Мадарския конник ще бъде подобрено чувствително. Това ще стане с вече осигурено финансиране. За целта Регионалният исторически музей в Шумен, който управлява Националния историко-археологически резерват „Мадара“, поиска от Община Шумен 38 000 лева, дарени след избирането на скалния барелеф за Национален символ на България през 2008 година.

Сумата ще се използва за дейности по социализация на Националния историко-археологически резерват „Мадара“. Предстои в алеите на Конника да се монтират 4 беседки, 10 пейки, 22 паркови осветителни тела, 4 прожектора за осветяване на барелефа. Ще бъдат осигурени 100 кв. м. каменни плочи за подмяна на пешеходни алеи. 18 000 лева ще бъдат използвани за ремонт на две бунгала, част от археологическата база.

Освобождаването на дарените средства трябва да стане с решение на Общинския съвет в Шумен.

Мадарският конник е средновековен барелеф, изсечен на висока, отвесна скала. Разположен е близо до днешното село Мадара в Североизточна България, на километри от Шумен. Обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство.

Мадарският конник е избран за глобален български символ през 2008 година. Той събра 25% от гласовете на над 1 милион българи. Финалното класиране бе допълнено от крепостта Царевец, българската роза и розово масло, Рилският манастир и кирилицата.

Шумен, България

Предай нататък