Еротичното, социалното и ироничното в изкуството на Анри Кулев

Еротичното, социалното и ироничното в изкуството на Анри Кулев

Изложба и книга от проф. Кулев в Шумен

В Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” проф. Анри Кулев представи сборника с негови рисунки, скици и картини „Ориент SEXpress”. Бе открита и изложба с акварелни рисунки на еротична тематика в обновеното експозиционно пространство на библиотеката.

Еротичното, социалното и ироничното в изкуството на Анри Кулев

Проф. Кулев е преподавател в Нов български университет, автор на карикатури, графики, анимационни ескизи и живописни творби, които представя в самостоятелни изложби в страната и чужбина. Публикува на страниците на вестниците „Култура”, „24 часа” и „Преса”. Наред с това е сценограф и режисьор на театрални постановки, както и режисьор на повече от седемдесет игрални, анимационни и документални филма.

Завършил е специалност „Режисура на анимационния филм“ в Държавния институт по кинематография в Москва, след което дълго време работи като режисьор, художник и сценарист в Студио за анимационни филми „Бояна“. През 1992 г. създава студио „Кулев филм продукция”, в което работи с редица български аниматори.

Еротичното, социалното и ироничното в изкуството на Анри Кулев

Директор е на Световния анимационен фестивал във Варна и журира редица международни фестивали, сред които Световният фестивал на анимационния филм Анси’87 във Франция, Световният фестивал на анимационния филм Варна’89, двата фестивала през 2010 – Световният фестивал на анимационния филм „Хирошима” в Япония и фестивалът „Послание към човека” в Санкт Петербург, и др.

Негови са илюстрациите в редица от книгите на Станислав Стратиев, сред които „Стоян“, „Българският модел“, „Мотиви за кларинет“ и др.

Ироничното, еротичното и общественото по инересен начин съжителстват в книгата и изложбата на проф. Анри Кулев, бе подчертано при откриването на експозицията.

Срещата с проф. Кулев в Шумен се осъществи с финансовата подкрепа на „Алкомет” АД.

Шумен, България

Предай нататък