За този проект

Ето как стигнахме дотук

Аржент Пъбликейшънс е българо-американски проект, идеята за който се роди преди четири години в офиса ни на 33-ия етаж в сградата на Thanksgiving Tower, в центъра на град Далас, щата Тексас, САЩ.

Загледани в странно хармоничната композиция от различни по размер, височинa и стил модерни небостъргачи и исторически сгради, очертавахме рамката на изданието, което искаме да създадем: многопластово, многолико, многоезично; отговарящо на нуждите на съвременни читатели като нас. Издание, в което различни медийни платформи, жанрове и форми кръстосват приятелски шпаги, за да създадат едно органично повествование. Където автори и творци от различни географски ширини вплитат гласове, за да събудят любопитството, да провокират, усмихнат, вдъхновят или просто да ни подканят да притихнем и послушаме Всемирната душа.

Oт първия ни американски уебсайт под името Falchion Publications през 2016 г., през първото ни англоезично електронно идание през 2018 г., до първото българско такова през 2020 г. минахме през немалко промени и предизвикателства, но мечтата, заложена в проекта, остана непокътната:

  • Да дадем международно поле за изява на български разказвачи, предприемачи и творци от всякакъв вид.
  • Да популяризираме българското пред света и да вдигнем завесата на любопитното в света пред българския читател.
  • Да разчупим рамките на стандартната публикация през призмата на трансмедийното повествование.
  • Да достигнем до читатели с различни сфери на интерес и да събудим любопитството към широк диапазон от теми и форми чрез органичен синтез на жанрове, стилове и медии.
  • И най-вече да прокараме един устойчив мост, който свързва идеи, култури, континенти, хора и събития. Мост, по който вървейки да научаваме нещо важно за нашия прекрасен, шарен свят и в крайна сметка за самите себе си.

Това е Мостът Аржент

През 2019 г. списанието спечели проект за безвъзмездна финансова помощ по процедура BG16RFOP002-2.024 «Насърчаване на предприемачеството», Оперативна програма «Иновации и конкурентоспособност», финансирана от Европейския съюз. Изпълнението на проекта ни позволи да съберем екип от специалисти, с които да осъществим идеята си и да осигурим така нужните ресурси и техника, необходими за създаването на едно успешно, международно трансмедийно издание.

Списанието ще излиза на български и английски език под формата на дигитално приложение за iOS, Android и Amazon. По този начин то запазва ценностите, съдържанието и визията на класическо издание, но с динамиката, ефективността и достъпността на електронна публикация. То ще е достъпно за сваляне срещу скромен абонамент, необходим за поддръжката му (на символична стойност, равняваща се на едно шуменско пиво с картофки).

Във всеки смисъл на думата това беше labor of love от началото до края. Построяването на този мост бе възможно само и единствено благодарение на безусловната вяра, времето и безкористната подкрепа на много съмишленици, за които днес вдигаме (виртуални) чаши:

На първо място, това са нашият невероятно талантлив екип в България и нашите автори, творци, стилисти и дизайнери, благодарение на които тези страници ще оживеят. На дизайнера на висша мода в Рим и Човека с главно «Ч» Иван Донев, който повярва в нас и щедро дари времето, името и лицето си за нашето първо американско списание. На българския диригент в САЩ Максим Ешкенази, който благослови изданието ни и стана нашият първи български Гост в пъба. На нашите прекрасни приятели—за търпението, любовта и вярата. На Борислава Иванова за професионализма и умелата навигация на нашия кораб в буйните води на този проект. И разбира се, огромна благодарност на вас – нашите читатели.

Ако това, което четете ви харесва, моля ви споделете го, разкажете за нас, последвайте ни. Приключението си заслужава, обещаваме ви!

Шумен, България

Редакторски екип

Творчески екип